Tradiții și obiceiuri de nuntă în Moldova

In ultimul timp, multe obiceiuri de nunta au fost imprumutate de la straini. Insa, iubitorii de folclor romanesc doresc sa pastreze cu sfintenie ritualurile stravechi.

Traditiile de nunta in zona Moldovei incep de miercurea cand, se cernea faina pentru cozonaci si paine. Tinerii se intelegeau din timp pentu a face nunta. Baiatul insotit de catre parinti mergea la casa fetei pentru a discuta despre casatoria lor.

Ca si in celelalte zone ale tarii si in Moldova se facea chemarea la nunta. Aceasta era facuta in trecut de catre vornic ( chemător ) dar in prezent mirele, nasul si tatal mirelui se ocupa de acest lucru.

Mai demult, in zona Moldovei cei mai instariti miri isi alegeau mai multi nasi. Drumul spre biserica se parcurgea de catre miri si nuntasi pe jos. Inaintea alaiului era purtat de catre un flacau bradul de nunta. Pe drum, in fata alaiului se afla mirele insotit de nasul acestuia. În spatele lor se afla mireasa insotita de catre nasa, iar in urma vornicii ( chemătorii ) , lautarii, socrii si nuntasii. Trecatorilor li se ofera cate un pahar de bautura in cinstea mirilor,iar mirele arunca cu bani si mireasa cu bomboane.

La biserica, mireasa si mirele erau asteptati de preotul satului. Intrarea lor in Sfantul Lacas se facea in aceeasi ordine in care au venit pe drum. Mirii trebuiau sa aduca cu ei doi colaci care vor fi lasati in biserica, sub acestia  fiind asezat un servet. Tot mirii aduceau cu ei o sticla de vin pentru ceremonia religioasa, un covoras care se asternea la picioarele lor si un prosop cu care erau legati la mana in timpul ceremoniei religioase. Verighetele, cruciulitele si o icoana nu trebuiau sa lipseasca din lucrurile pe care mirii le aveau cu ei la ceremonie.

La intrarea in cortul/restaurantul unde avea loc petrecerea de nunta, se aseza o galeata cu apa pe o masa in care nuntasii isi inmuiau mainile pentru purificare. Dupa aceea, mireasa cu busuiocul inmuiat in apa stropea nuntasii. Traditia spune ca fetele care erau stropite cu apa isi gaseau pereche mai repede. Mirii erau serviti de catre parinti cu cate o lingurita de miere pentru a avea parte de o viata prospera. La masa, tinerii proaspat casatoriti rupeau colacul in doua si il imparteau celor prezenti.

Petrecerea era tinuta toata noaptea pana spre dimineata. Spre terminarea mesei, nasa scotea voalul miresei si il  inlocuia cu o naframa. Acest obicei simboliza trecerea miresei de la fata la femeie maritata. Voalul era dat unei alte fete necasatorite, ceea ce insemna ca aceasta va fi urmatoarea mireasa. Celelalte fete jucau hora de adio pentru mireasa.

Traditiile si obiceiurile de nunta ofera un farmec aparte acestui eveniment. Ele creeaza o atmosfera speciala si sunt generatoare de buna-dispozitie!